top of page
116337310_3484376135015132_2399135802074547175_o_edited_edited_edited.png

Poděkování 2023

Ahoj sportovci,

 

akce Jedlová 24 HRS je pro letošek za námi a já bych vám, jakožto úžasným účastníkům tohoto sportovního eventu s charitativním cílem, rád poděkoval. 

Velice si vážím vaší ochoty makat a potit se pro dobrou věc celý dlouhý den. Vaše snažení bylo dechberoucí a já je shrnu do pár čísel.

 

Letos se na kopci pohybovalo celkem 132 aktivních účastníků, 20 dalších se jen přihlásilo aby akci  startovným podpořilo. 

Za 24 hodin jsme na Jedlové u rozhledny napočítali 1740 výstupů, to je za pět let konání akce rekord. 

Dalším rekordem je vybraná částka na organizaci RWTTC, která po součtech částek z výstupů (za každý z nich 10 Kč)  a dále prodejů doplňkových předmětů (magnetů, samolepek, triček) činí 28230 Kč! 

A to není konečná částka, několik účastníků si chce doobjednávat trička, takže výsledná suma ještě poroste. 

Díky tomu se brzy další dítě může zapojit do sportovních aktivit, když samotné sportovat díky handicapu nemůže.

 

Nejúspěšnějším účastníkem byl v letošním ročníku Jarda Černý ze Zákup, který s 57 výstupy překonal rekord trati z roku 2021. Naběhal při tom téměř 130 km a vystoupal 11200 výškových metrů. 

Nejlepší ženou pak byla Sabina Kalusová, která k nám dorazila až z Českého těšína a pro zlato musela zdolat 44 výstupů, 103 km a 7800 metrů výškových.

 

Další zajímavá čísla jsou zde:

Na přípravách a organizaci se nezištně podílelo 18 lidí.

Celkem se na Jedlové za 24 hodin naběhalo zhruba 4300 km a překonalo 320000 výškových metrů.

Na občertvovačce se snědlo například: 15 kg banánů, 12 kg pomerančů, 12 kg jablek, dvě celé tlačenky, 5 salámů, 2 kg škvarkové pomazánky, 10 chlebů, vypilo 25 litrů kávy, 30 litrů čaje, sud piva, 60 litrů vody a iontů, 50 litrů coly.

 

Letošní ročník byl plný nejen úžasných výkonů, které bude těžké v budoucnu překonat ale také emocí, úžasné bylo vás na trati rozesmáté potkávat, na Jedlové se ten den nikdo nemračil 

Vřele vám všem, účastníkům děkuji a velice se těším na další setkání ve sportovním!

A samozřejmě budu rád za zpětnou vazbu, pokud vás něco přeci jen trápilo, aby jsme to v příštím roce doladili.

 

Do kalendáře si zapište 6. ročník – 5.10.2024

Shrnutí 2020

Foto!!

Pepa Vítek

Zonerama

Miloš Dušek - fotky z vrcholu a trati

Tonda Krejčí - fotky z vrcholu

Rekapitulace od Péti Duška:

24 hodinovka na Jedlové

 

Takže 24-hodinovka je za námi a já bych měl pro vás rekapitulaci toho, jak vlastně probíhal celý závod a jak se dařilo také Kájovi Valentovi. Počasí na prvních 12 hodin celkem vycházelo, polojasno, nebylo žádné velké vedro ani zima, jen trošku foukalo. Noční část o závodníky připravil déšť, který pokračoval až do ranních hodin

 

6:00 – start závodů

Na start se postavilo 15 závodníků, kteří byli odhodlání se prát o stupně vítězů po celou dobu 24-hodinovky a jelikož ředitel závodu Karel Valenta běžel mimo soutěž svoji vlastní výzvu, favoritem měl být vítěz z minulého roku Jaroslav Hriadel, který loni dokázal zdolat 45 vrcholů. Už po startu se vytvořila sedmi členná skupinka běžců (Hriadel, Babický, Szonda, Vaníček, Polák, Singh, Čížek), kteří spolu běželi první dva výstupy a pak začalo tempo Jardy Hriadela trhat skupinku, která se rozdělila na jednotlivce a dvojice. Za nimi šla poté skupinka tří borců, kteří drželi stále stejné tempo a za nimi i se do čela závodu žen dostala Klára Poláková (ročník 2007), kterou doprovázel Petr Braun. Jako druhá v pořadí žen se držela Marcela Otradovská, kterou doprovázel její manžel Ludvík Otradovský. A jako třetí žena s pozdějším startem vystartovala Petra Komínová, která se během celého závodu musela střídat se svým přítelem Pavlem Čížkem.

 

8:00 – svítání

Po dvou hodinách se startovní pole rozdělilo na běžce a chodce, kdy na vrchol přiběhl první Jarda Hriadel, po něm Ondra Babický se kterým zkoušel držet krok Jan Vaníček a za nimi Istvan Szonda, Tomáš Polák a Jára Singh. Na čele žen se přetahovala Marcela Otradovská s Klárou Polákovou a s menší ztrátou s výstupy i Petra Komínová

 

11:00 – první rekord

Ano už po pěti hodinách byl překonán rekord celkových výstupu na vrchol z minulého roku, který měl hodnotu 205, takže bylo jasné že tento rekord bude doslova rozporcován. V té době jsme si říkali jestli kluci na čele nenakopli necelou první šestinu, když tu nejlepší měli už skoro 20 vrcholů. V té době se o čelo přetahoval Jarda Hriadel a Ondřej Babický, kteří po každém vystoupaném vrcholu přiběhli v opačném pořadí. Za nimi se na třetím místě držet s přehledem Istvan Szonda a s mírnou ztrátou na čtvrtém místě Jaroslav Singh (věčně čtvrtý J). Ve dvojici společně běžel Tomáš Polák s Janem Vaníčkem, ke kterým se připojil později startující Jaroslav Hofman. Na čele žen si začala tvořit mírný náskok Marcela Otradovská před Klárou Polákovou a na třetí příčku se v té době dostala Karolína Galáčová.

 

 

14:00 – první krize

Bylo vidět už po první třetině, že tempo které kluci na čele stanovili bylo velmi rychlé. První krizi si v této době zažil Jarda Hriadel, čímž se na čelo závodu dopracoval Ondra Babický, který vypadal stále velmi svěže. Za ním stále s lehkou ztrátou na třetím místě Istvan Szonda, který si držel už trošku větší náskok nad Jardou Singhem. O páté místo bojoval Honza Vaníček s Tomášem Polákem. Náskok si stále navyšovala první v pořadí žen Marcela Otradovská. Za ní na druhém místě stále Klára Poláková a třetí místo si dělili hned čtyři ženy a to Petra Komínová, Jitka Rozvodová, Ywona Bittmanová a Vladimíra Jínová.

 

18:00 – polovina je za námi

Jarda Hriadel překonal svojí krizi a do poloviny závodu si dokázal na celé vypracovat náskok když jeho výstupy byly už na čísle 30 a tak si Jarda mohl dopřát delší odpočinek. Naopak Ondra Babický se na poslední hodině do poloviny dost protrápil a už nedokázal akceptovat tempo Jardy Hriadela. Oba dva kluky začal dohánět Istvan Szonda, který si nedělal tak dlouhé pauzy a tak začal silně stahovat své soupeře. Stejně tak už nechtěl být věčně čtvrtý Jaroslav Singh a i ten se dokázal silně dotahovat k prvnímu Jardovi Hriadelovi. Na čele v závodě žen stále s přehledem Marcela Otradovská za ní druhá Klára Poláková a třetí místo převzala Zdena Singhová, která svůj start měla poměrně pozdě oproti soupeřkám.

 

20:00 –Komu zbylo kolik sil?

Zásadní bylo oznámení konce závodu Jardy Hriadela, na kterého padla těžká únava a v závodě už nemohl dále pokračovat. To ani tak moc Nepomohlo Ondrovi Babickému, který už měl také všeho dost a jeho úseky byly už velmi pomalé. Na čelo se tedy začal dostávat Istvan Szonda, který stále držel stejné tempo a tudíž přiběhl jako vedoucí v závodů můžu. V závodě žen vedla stále Marcela Otradovská, za ní na druhém Klára Poláková a o třetí místo se prala Zdena Singhová a Petra Komínová

 

22:00 - Noční závod

Istvan Szonda využil stavu svých soupeřů, a tak si nedělal žádné dlouhé pauzy a na čele si začal utvářet mocný náskok. Na druhé místo se posunul Jaroslav Singh, který také nedělal dlouhé přestávky a pokračoval dál. Na třetím místě se tedy udržoval stále Ondřej Babický a předběhl tak Jaroslava Hriadela. Na pátém místě stále bojoval Tomáš Polák, kterého stíhal šestý Jan Vaníček, který jakoby popadl druhý dech. Na čele závodu žen pořád nedoběhnutelná Marcela Otradovská, na druhém místě Klára Poláková a na třetí místo se před Zdenu Singhovou dostala Petra Komínová.

 

2:00 – Rozhodující déšť

Kolem druhé ráno začalo hodně pršet, a tak záviselo na závodnících, jestli můžeme čekat nějakou taktiku. Nakonec se tedy nikomu do deště nechtělo, to co přiběhli si šli odpočinout a počkat na to jestli po dešti bude někdo ještě taktizovat. Už v té době zatím vedoucí závodník Istvan Szonda měl náskok zhruba 4 výstupů a bylo jasné, že pokud se Jarda Singh ještě nepokusí vyběhnout do deště, Istvan Szonda vyhraje tento závod. Na třetím místě se stále udržoval se svými výběhy Ondřej Babický, který ale už také oznámil svoje ukončení závodu, kvůli únavě. Na čtvrté místo se ještě svými pravidelnými výběhy doškrábal Tomáš Polák.Marcela Otradovská už také ukončila svoje nabírání náskoku a jediná kdo v té době ještě běhal byla už druhá Petra Komínová, která předběhla Kláru Polákovou.

 

6:00 – konec závodu

Přestalo pršet už poměrně pozdě a proto se už nikomu nechtělo do dalšího výběhu a čekalo se jen na oficiální výsledky. Takže nakonec rekord jednoho závodníka za největší počet výstupů nebyl překonán, ale určitě to byl nejlepší výsledek za 20 hodin.

 

Top 10 mužů/ žen:

  1. IstvanSzonda44/ Marcela Otradovská 21

  2. Jaroslav Singh 40/ Petra Komínová 18

  3. Ondřej Babický37 / Klára Poláková 17

  4. Tomáš Polák36/ Zdena Singhova 15

  5. Jaroslav Hriadel33/ Lída Mihalíková 10

  6. Jan Vaníček33    /Karolína Galáčová 9

  7. Jan Halama 21  / Naděžda Dušková 8

  8. Ludvík Otradovský21/ Jitka Rozborová 6

  9. Martin Havlíček 20 /Vladimíra Jínová 6

  10. Ladislav Věchet 18/Ywona Bittmanová 5

 

Karlův Everesting

V průběhu celé 24-hodinovky jsme mohli být svědky skvělého výkonu Káji Valenty, který měl za výzvu tady na Jedlové, na jednom segmentu naběhat 8848 výškových metrů. Ze začátku Kája běžel velmi rychle, tři úseky dokázal běžet do hodiny a tudíž jeho doběhnutí jsme čekali kolem 1:00. Už zhruba ve třetině výzvy bylo znát, že Kája začal postupně zpomalovat a bylo znát, že tempo, které nasadil bylo velmi drtivé. Kolem 2:00 když začal déšť mu zbývalo vyběhnout ještě tři vrcholy, a jelikož chtěl tuto výzvu splnit musel jít do deště vyběhnout ještě tři vrcholy. Kája nakonec musel kvůli hodinkám, které mu naměřili méně nastoupaných vrcholů, a proto Jedlovou vyběhl celkem 57 krát.

bottom of page